In mijn voorgaande blog kon je lezen dat wanneer je goede voornemens, zoals “meer sporten” maakt, je jezelf eigenlijk een nieuwe gewoonte wilt aanleren. Een gewoonte is namelijk iets heel gemakkelijks. Je moet er niet over nadenken, het kost weinig inspanning en geeft stabiliteit. Laat nu net dat laatste de grootste uitdaging zijn: de stabiliteit opgeven die we gewoon waren.
Stap 1. Durf klein beginnen
We beginnen meestal erg ambitieus aan dit soort initatieven. We kopen nieuwe loopschoenen, trekken ze aan en lopen tot we niet meer kunnen. Vaak voelen we de volgende dag behoorlijk wat pijn in verschillende ledematen. Niet echt uitnodigend om nog eens te gaan lopen die dag…
Om je voornemen lang vol te houden, is het beter om klein te beginnen. Als je nog nooit echt gelopen hebt, kan je beginnen met 4 minuten rustig joggen. Nog te vermoeiend? Ga dan voor 2 minuten. Durf dus klein te beginnen, iedere minuut die je loopt, is er een gewonnen.
Stap 2. Bouw een nieuwe routine in
Van zodra we onze ogen ’s ochtends openen, starten we allemaal een dagelijkse routine. Misschien ziet die er bij jou wel als volgt uit: opstaan, toiletbezoek, douchen, tanden poetsen, ontbijten, naar het werk vertrekken… Om jouw nieuwe doelstelling van bijvoorbeeld ‘meer sport’ een hogere slaagkans te geven, is het belangrijk om het te integreren in dat soort routines.
Werkt het toch stelselmatig niet om het sportmoment in te lassen? Dan heb je wellicht niet het juiste moment uitgekozen.
Stap 3. Uitstel is geen afstel
Het zal ongetwijfeld voorvallen dat je op één van je geplande momenten niet kan of misschien geen zin hebt om er aan te beginnen. Probeer die laatste te vermijden, maar als je écht geen zin hebt, heb je ook gewoon écht geen zin. Mag je overslaan? Beter niet, dus plan op korte termijn je nieuwe moment in of – als je het aan kan – doe dan bij je volgende ingeplande moment een dubbele sessie.
Stap 4. Beloon jezelf
Zoals eerder gezegd is het doel om bijvoorbeeld de 10 miles te lopen vaak veraf. Dat wil niet zeggen dat je jezelf niet sneller mag belonen voor de geleverde inspanningen. Wanneer je je geplande loopsessies van de week hebt gedaan, is een avondje bingewatchen misschien iets wat je verdiend hebt en waar je je niet schuldig over hoeft te voelen.
Of wanneer je het een maand volhoudt, is misschien een bezoek aan een wellness waar je een deugddoende massage krijgt wel een leuke beloning?
Stap 5. Betrek iemand
Ken je dat gevoel: je hebt geen zin om een bepaalde activiteit te gaan doen, maar je kan er eigenlijk niet onderuit omdat je dan een vriend(in) in de steek laat? Gebruik dan dat gevoel om jezelf te motiveren toch te blijven gaan. Daarnaast is samen lopen voor velen ook gewoon leuker dan alleen.
Vind je het niet de moeite om af te spreken voor een loop van vier minuten? Wandel dan na het lopen bijvoorbeeld nog een uurtje verder. Je hebt een gezellige tijd én je hebt aan je fitheid gewerkt. Zo creëer je een nieuwe win-winsituatie.
Stap 6. Combineer met wat je graag doet of al deed
Wanneer je doel meer sporten is, is het zoals hierboven al aangehaald een goed idee om dat bijvoorbeeld samen met een vriend of vriendin te doen. Zo koppel je het nuttige aan het aangename.
Heb je een vergadering met een collega, dan kan je die misschien al wandelend doen. Dat is een productieve manier van vergaderen en wanneer je daarna weer aan je bureau zit, heb je vaak meer energie dan voordien.
Misschien heb je kinderen die een bepaalde activiteit doen waar je hen naartoe brengt en gaat halen. Je kan op en af rijden of in de cafetaria blijven zitten, óf je kan je wandel- of loopschoenen meenemen. Zo wordt dat moment ook weer meteen ingebouwd als routine.
Ook op professioneel vlak worden er vaak goede voornemens gemaakt: meer loslaten, beter luisteren, sneller beslissen, meer zelfvertrouwen hebben…: allemaal zaken die zouden helpen in het dagdagelijks functioneren.
Wanneer het niet autonoom lukte, zochten mijn klanten naar hulp om dat te verwezenlijken. Met hen ging ik op zoek naar de kleine aanpassingen, de weerstanden die weg moesten, de drijfveren die meer naar boven moesten om hen te laten excelleren. Het voordeel voor hen is dat ze het niet alleen hoefden te doen, want voor dit soort voornemens is een sparringpartner echt wel een meerwaarde.
Wat klanten achteraf echt waarderen is het inzicht in zichzelf, wat ervoor gezorgd heeft dat ze niet enkel hun voornemen realiseerden, maar ook met een ander perspectief naar andere aspecten van hun functioneren zijn gaan kijken. Dat stimuleerde hun persoonlijke groei verder.
Kan jij ook wel een extra helpende hand gebruiken?
Neem dan gerust contact met me op. Ik luister graag.