Bedrijfscultuur

bedrijfscultuur

Bedrijfscultuur gedefinieerd

“Dit is de manier waarop het hier gebeurt. En waarom? Géén idee.”

De zin hierboven omschrijft perfect waar bedrijfscultuur voor staat. Het is vaak erg moeilijk om te benoemen waarom de dingen op een bepaalde manier gebeuren, maar het is een soort van vanzelfsprekenheid geworden, gebaseerd op waarden, normen, missie, visie en doelstellingen.

Neemt niet weg dat je kristisch kan gaan nadenken over bedrijfscultuur. En als leidinggevende heb je daar de sleutel voor in handen. 

Waar bedrijfsleiders wel meer mee worstelen is hoe ze juist aan de slag moeten gaan met bedrijfscultuur. Vaak ervaren zij deze ook anders dan andere medewerkers. Hier gaan we mee aan de slag en begeleiden we het traject. Ik zorg ervoor dat we bedrijfscultuur kunnen opsplitsen in verschillende thema’s zodat het duidelijk wordt hoe deze beïnvloed kan worden.

Wat bedrijfsleiders me vertelden was dat ik ervoor zorgde dat ze dingen zagen die voordien door bedrijfsblindheid bedekt werden. Hierdoor kon men in een constructieve discussie de volgende stappen formuleren.

M&A – bedrijfscultuur bij fusies en overnames

De bedrijfsculturen op elkaar afstemmen na een overname is noodzakelijk voor een goede ROI en dus ook voor duurzaamheid. Wanneer ik bedrijfsleiders spreek die dat niet hebben aangepakt en uitleg wat ik doe, zeggen ze vaak: “Had ik dat maar geweten. Het had me tijd, een heleboel geld en vele slapeloze nachten uitgespaard.”.

Hoewel het heel verleidelijk is vooral aan de slag te gaan met de tastbare dingen om de business te laten draaien, zit de versnelling net in het menselijke kapitaal. Weerstanden wegwerken die de integratie in de weg staan kunnen vaak kleiner gehouden worden wanneer je hier van in het begin aan werkt.

Helaas is dit niet iets wat geheel aan de HR afdeling kan overgedragen worden. Zij spelen uiteraard een belangrijke rol maar de leidinggevenden hebben hier altijd de touwtjes in handen.

+32 477 26 97 31

guy@guy-peeters.be

Ontvang de nieuwsbrief

Volg me via LinkedIn