- "Hoe vertel ik mijn zoon dat hij zijn talenten beter op een andere positie kan inzetten dan in de positie van bedrijfsleider?"
- "Hoe zorg ik ervoor dat de familiedynamiek en de bedrijfsstrategie op elkaar zijn afgestemd en dat ook blijven?"
- "Wat als de jongere generatie het overneemt? Hoe pak ik die generatiewissel aan?"
- "Hoe bereid ik mijn opvolging voor?
- "Wat met vergoedingen? Zijn die even hoog voor elk familielid?"
- "Welke meerwaarde heeft een externe op managementniveau?"
Typisch voor een familiebedrijf is dat er naar de langetermijndoelstellingen wordt gekeken, gekoppeld aan langetermijnbeslissingen, meer dan naar kwartaaldoelstellingen. In bepaalde (groei)fasen van een familiebedrijf, komen vragen zoals hierboven opgelijst naar de oppervlakte. Ze zijn dan ook enorm belangrijk om over na te denken.
Eigenaren en de volgende generaties van familiebedrijven weten niet altijd hoe ze het familiale aspect moeten aanpakken voor het goed functioneren van het bedrijf. Hierdoor worden moeilijke thema’s uitgesteld of niet besproken. Dit kan nadelig zijn voor het familiebedrijf of de familiale band en in het ergste geval voor beiden. In zulke situaties is een externe neutrale partij noodzakelijk.
Tijdens een traject wordt alles bespreekbaar gemaakt en kan er een familiaal kader opgemaakt worden voor huidige en toekomstige beslissingen. Zo zorgt een fair-process voor de continuïteit van zowel het bedrijf als de goede verstandhouding binnen de familie.
Wat familieleden me vertelden:
- "We hebben de afgelopen twee uur meer stappen gezet dan de voorbije vijf jaar"
- "Nu weet ik eindelijk wat mijn kinderen wel of niet willen doen, ik vond nooit de manier om dit gesprek te voeren"
- "Ik ben blij dat ik op deze manier heb kunnen vertellen dat mijn interesses buiten het familiebedrijf liggen. Ik heb dit nooit durven vertellen, ik wilde mijn familie niet in de steek laten. Dat ik nu zonder schuldgevoel mijn eigen dromen kan waar maken is een enorme opluchting."