Of je een goede appel bent of niet, ontdek je door jouw gedrag in groep onder de loep te nemen. Waarom? Eerder dan te gaan kijken naar intelligentie, vaardigheden en ervaringen, is groepsdynamiek een nóg bepalendere factor voor het goed functioneren van een groep.
We zijn allemaal bekend met de spreekwoordelijke “rotte appel” die de groepsdynamiek kan verzieken. De vraag is of jij een appel bent die aangetast wordt door de rotte appel of jij een goede appel bent die aantasting van zichzelf en de groep vermijdt?
Of beter nog: misschien ben jij wel die goede appel die de groepsdynamiek versterkt.
Elk type appel kan je herkennen aan een bepaald soort gedrag. Als we kijken naar de rotte appels, dan vertonen die typisch een gedrag waar verbale agressie, negativiteit, gebrek aan motivatie, weinig inspanning en een grote mate van somberheid centraal staan.
Vergelijk de verspreiding van het gedrag van een rotte appel gerust met dat van een virus: het verspreidt zich zodanig snel dat de prestatie van een groep 30 tot 40% kan dalen. Gelukkig kan het rotte appel virus wél snel tegengaan worden, dankzij de goede appel(s).
Eerst en vooral is het belangrijk om weten dat je om een goede appel te zijn, geen leidinggevende hoeft te zijn. Een goede appel weet – van nature of door oefening – hoe die het effect van de rotte appel kan stoppen. Het zit ‘m namelijk in de kleine, proactieve dingen. Een goede appel:
Voorbeelden bij dat laatste kunnen vragen zijn zoals: “Wat denk jij hiervan?” of “Hoe zou jij dit aanpakken?”
Het resultaat? Op deze manier zorg je ervoor dat de anderen zich comfortabel(er) gaan voelen en dat er meer verbondenheid is om als team te werken. Zo werk jij actief op de groepsdynamiek.
Weet dus dat je ervoor kan kiezen om een goede appel te zijn en de groepsdynamiek kan versterken. En we weten allemaal, een goede appel smaakt beter dan een rotte. 😉